Genetisk mångfald och äpplen från frön.

Har just satt ett gäng äpplen från frön (ca 20-30 stycken). Fröna är från träden här i trädgården. De har alltså blivit pollinerade av andra goda (nåja) äpplen. Äpplen i handeln är enligt ryktet ofta pollinerade av vildäpplen och därmed är risken större att få ett tråkigt äppelträd från dem.

Äppelträd i handeln är som bekant specifika sorter inympade på en handfull olika grundstammar. Det ger en ganska låg genetisk variation, speciellt för grundstammarna.

Det här tycker inte jag är helt hållbart så därför satte jag dessa frön. Med lite tur så blir några av dem goda äpplen. Den stora spridningen i resultat när man gör såhär gör väl att de flesta inte vill testa. Det tar ju dessutom kanske 10 år innan frukt. Men å andra sidan, testar man inte så har man ju noll chans på att få fram en ny äppelsort :)

Ännu intressantare blir det om man har en hel äppellund och väldigt mycket tålamod. Då har man ju även möjlighet att få fram genetisk stabilitet. Ett intressant exempel med hassel och kastanj finns i USA hos http://badgersett.com. Ta en titt på vad de gör, man får lätt knäppa idéer själv :)

För den som vill sätta äpplen själv, glöm inte bort att äppelfrön behöver ligga kallt en stund för att gro. Jag ska dunka in mina krukor i jordkällaren i några månader, sen ska de få stå ljust och varmt tills de gror för att till sist planteras ut när jag har små plantor.