Grödor som jordförbättrare?

Förra året märkte vi att potatisen luckrade upp jorden väldigt bra. Jag har dessutom sett lite filmer på youtube med bönder i USA som praktiserar plogfritt jordbruk. De använder eftergrödor anpassade efter vad jorden behöver för att leverera en bra skörd nästa år. Så, tanken var att testa det på en plätt lerjord. Tanken är enkel, kombinera växter med pålrötter som lukrar upp jorden med kvävefixerande växter samt några arter som ger mycket biomassa som ökar jordens kolinnehåll. Ytterligare ett kriterie är att grödorna inte ska överleva vintern alternativt vara svaga nog på våren för att inte konkurrera ut det man väljer att odla där.

För uppluckring körde jag på diverse kolväxter (svartrot, kolrot, majrova), som kvävebindare vitklöver och lupiner samt solroser och majs för biomassa. Någon enstaka squash kom med också.

 

Frömix

Planetring skedde genom att sprida ut på plätten och sen täcka lätt med jord.  Tanken var minimalt med jobb och överflöd av frön istället.

 "Plantering". Höet här är bara resterna från när vi täckte odlinsbäddarna. Inget som ska påverka alltså.

Resultat – 28 juni. Notera att det ogräset växt sämre överallt annars. Vad i helvete? :D Japp, man skymtar potatis till vänster. Jordförbättringsexperiment nummer 2 :)

Resultatet blev tyvärr helt annorlunda än jag tänkt mig. Av någon anledning så tog ogräset rejält med fart. Jag vattnade kanske 2-3 gånger totalt och det måste väl varit det som gjorde skillnaden. Nu ska jag klippa ner allt som inte ser ut som något jag planterat så får vi se om det finns någon klöver eller solros därunder som fortfarande är vid liv. Biomassa blev det ju i varje fall och även tistlar är kolrötter. Det som ser ut lite som morotsblast längst ner till höger i rutan hade även den en rejäl rot. Så egentligen var det väl lyckat ur ett jordförbättringsperspektiv. Tyvär så blir det svårt att plantera där utan radikala ingrepp då jag inte tror någon matgröda kan stå emot trycket från det som växer där nu.